Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

IMPACT – En studie för vuxna som nyligen diagnostiserats med typ 1 diabetes

IMPACT studien undersöker om ett nytt läkemedel kan stoppa immunförsvarets attack och bevara fler insulinproducerande celler hos vuxna personer som nyligen har fått typ 1-diabetes. Vid diabetes typ 1 angriper kroppens eget immunförsvar cellerna i bukspottskörteln och förstör dem så att de inte längre kan producera insulin.

Läkemedlet som testas i Impact-studien är en ny immunterapi som fortfarande är i en tidig utvecklingsfas. IMCY-0098 har visat sig vara säker i en första klinisk studie och den nya studien ska utvärdera läkemedlet hos nydiagnostiserade patienter.

Vem kan vara med?

Studien vänder sig till dig som:

  • Är 18 – 44 år
  • Har fått din första insulinbehandling inom 9 veckor vid screening
  • Behandlas med insulin

Vid screening ska du dessutom ha:

  • Minst en diabetesrelaterad autoantikropp
  • C-peptid nivåer ≥200 pmol/l
  • Ha den genetiska varianten HLA DR4 positiv

Om IMPACT studien

Impact-studien kommer att undersöka en ny immunterapi som kallas Imotopes. Behandlingen har visat sig vara säker i en första klinisk studie. Studien kommer först att utvärdera två doser hos nydiagnostiserade vuxna i åldern 18-45 år.

Deltagarna kommer att få sammanlagt 14 injektioner vid sju behandlingstillfällen under 24 veckor och kommer därefter att följas under 1,5 års tid.

Vem genomför studien?

Studien är ledd av det belgiska företaget Imcyse. Imcyse är ett läkemedelsbolag som leder utvecklingen av nya specifika immunoterapier för behandling av allvarliga och kroniska autoimmuna sjukdomar.  www.imcyse.com

Impact-studien görs inom ramen för INNODIA som är ett europeiskt partnerskap mellan akademiska institutioner, branschpartners och patientorganisationer. INNODIAs målsättning är att bekämpa typ 1-diabetes.

Ansvarig prövare för studien i Sverige är Markus Lundgren, forskare och överläkare vid Lunds universitet och Region Skåne.

Vill du delta eller ha mer information?

Kontakta INNODIA på Center för Autoimmunitet och Prevention i Malmö. Mottagningen ligger i CRC (Clinical Research Centre), på sjukhusområdet i Malmö.

+46 40 39 19 15
innodia [at] med [dot] lu [dot] se (innodia[at]med[dot]lu[dot]se)