Handarbete och bättre hälsa
Bidrar handarbete till ett ökat välbefinnande och en bättre hälsa?
Om studien och syfte
Ungefär 25 procent av befolkningen uppger att de regelbundet sysslar med någon form av handarbete.
Trots att detta är en av de vanligaste formerna av fritidssysselsättning är dess effekter förvånansvärt lite undersökta framför allt om det kan motverka psykosocial stress. Internationellt finns det ett antal kvalitativa studier där utövare av handarbete/hemslöjd beskriver sin upplevelse av handarbete. Oftast i positiva omdömen som avslappnande, ger sociala kontakter, att det öppnar upp för emotionella och sociala processer, att man kommer in i tillstånd av "flow" et cetera.
En mer terapeutisk forskningsinriktning indikerar att handarbete har; positiva effekter för stressade sjuksköterskor, är ångestreducerande för patienter på en anorexiklinik, minskad depression hos arbetslösa män.
Ett par framåtsyftande studier antyder minskad risk för demens som äldre, för handarbetsutövare.
Föreliggande studie bör ses som en pilotstudie som kan ligga till grund för framtida forskning.
Ansvarig för studien
Enheten för socialmedicin och global hälsa, Insitutionen för kliniska vetenskaper i Malmö. Lunds universitet är huvudman för studien. Medicine doktor Mats Sundbeck är ansvarig forskare: mats [dot] sundbeck [at] med [dot] lu [dot] se
Studien finansieras av Sektionen för kulturutveckling, Region Jönköpings län.
Etik- och lagprövning
Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten (diarienummer 2022-05344-01).
Projektet kommer att ansöka om tillgång till individdata från Folkhälsomyndighetens studie "Hälsa på lika vilkor".
Vi söker dig som kan och vill delta i studien
Alla som handarbetar (oavsett erfarenhet eller frekvens) eller sysslar med hemslöjd samt är 16 år eller äldre är välkomna att delta i undersökningen.
Hantering av forskningsdata
För att delta i studien krävs ingen registrering. Deltagaren uppger varken personnummer, namn, eller andra identitetsuppgifter. Inga cookies (kakor) placeras på vederbörandes dator och inte heller registreras några IP-nummer.
Det finns således inga möjligheter att knyta svaren på en enskild enkät till en viss person. Deltagaren är alltså helt anonym och i konsekvens med detta finns det inga möjligheter att i efterhand begära ut några uppgifter.
Frågor och anmälningslänk
Forskningsansvarig
Mats Sundbeck
Medicine doktor
mats [dot] sundbeck [at] med [dot] lu [dot] se
+46 +72-71 61 611
Data samlas in via ett nätbaserat frågeformulär som är öppet 2023-03-31 -- 2023-04-30. Observera att länken nedan endast går att använda under denna tidsperiod.