När bakterier ömsar skinn – ett möte mellan grund- och tillämpad forskning

Bild av bakterier.
Föreläsning
Välkomna till en föreläsning om bakterier inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher

Bakterier som orsakar infektioner i oss människor utsöndrar små membranblåsor från sin yta. Dessa så kallade yttermembransvesikler har länge betraktats som besynnerliga eftersom deras biologiska roll har varit höljd i dunkel.

Forskare vid Lunds universitet har efter flera års forskning bättre lyckats förstå vad dessa vesikler gör. Deras data tyder på att när specifika proteiner på bakteriens yta inte längre behövs, packas dessa in i vesikler och skickas bort – som om bakterien ”ömsar skinn”. Samtidigt håller bakterien kvar proteiner som fortfarande används. Forskarna ämnar nu lösa denna sorteringsmekanism – dels för att förstå hur cellen fungerar, men också för att kunna producera ”designer-vesikler” packade med vaccinantigener som kan användas i vacciner mot bland annat bakteriell öroninflammation.

Välkomna till en föreläsning inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher med Farshid Jalalvand, forskare vid institutionen för translationell medicin, Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Crafoords vetenskapsluncher är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek. De är gratis och öppna för allmänheten. Ingen föranmälan krävs.

Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen och avslutas med en kort frågestund där publiken ges möjlighet att ställa frågor.

Läs mer om Crafoords vetenskapsluncher.

Tid:
2020-02-19 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se

Tid:
2020-02-19 12:00 till 12:45
Plats:
Lunds stadsbibliotek, Atriumgården, Sankt Petri kyrkogata 6, Lund.
Kontakt:
noomi.egan [at] fsi.lu.se