Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Wallenberg Clinical Scholars förlängning 2023

thoas fioretos och oskar hansson.
Cancerforskaren Thoas Fioretos och neuroforskaren Oskar Hansson.

Cancerforskaren Thoas Fioretos och neuroforskaren Oskar Hansson utsågs 2018 till Wallenberg Clinical Scholars – en satsning av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att stötta landets främsta kliniska forskare. Nu får de båda forskarna förlängt anslag med 3 miljoner kronor vardera per år under ytterligare fem år.

Thoas Fioretos är överläkare och professor i klinisk genetik. Han forskar på leukemier och med målet att utveckla bättre diagnostik och behandling av blodcancersjukdomar som akuta leukemier hos barn och vuxna. I sin forskning kartlägger han leukemicellers genförändringar, försöker förstå hur dessa sjukdomar uppstår och kan behandlas på nya sätt. Det skapar förutsättningar för att kunna behandla sjukdom på ett mer individanpassat sätt.
 
– Den kliniska forskningen är helt central för förbättrad framtida vård och behandling inom sjukvården och det har blivit mer ovanligt att kombinera rollen som forskare och läkare. Detta beror delvis på att akademin och sjukvården har olika huvudmän med olika prioriteringar. Satsningen från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är oerhört värdefull då den ger oss möjlighet att mer effektivt angripa viktiga och utmanande vetenskapliga frågeställningar i den absoluta framkanten. Det är därför mycket glädjande att vi är två forskare vid Lunds universitet som nu får förlängda anslag från Wallenbergstiftelsen i stenhård nationell konkurrens, säger Thoas Fioretos.
 
Oskar Hansson är överläkare och professor i neurologi med fokus på neurodegenerativa sjukdomar. Forskningen är inriktad på att hitta molekylära markörer som på ett tidigt stadium i sjukdomsutvecklingen kan påvisa demens- och Parkinsonrelaterade sjukdomar.
Genom att identifiera sjukdomen redan innan de kognitiva utmaningarna visar sig, hoppas han på sikt att läkemedel ska kunna bromsa sjukdomen i ett mycket tidigt skede.
 
– Vi är nu inne i en implementeringsfas där vi verkligen testar, i både primärvården och specialistvården, hur de nya blodmarkörerna förbättrar diagnostik och behandling av Alzheimers sjukdom. Eftersom flera sjukdomsmodifierande läkemedel nu är på väg in i sjukvården kommer vi får goda möjligheter att utvärdera såväl diagnostik som behandling. Anslag som detta från Wallenbergstiftelsen är en förutsättning för att vi kliniska forskare ska kunna bedriva högkvalificerad forskning, säger Oskar Hansson.

Länk till mer information på Knut och Alice Wallenbergs stiftelses webbplats

 

thoas firoretos. foto.

Thoas Fioretos, professor och forskargruppschef vid Avdelningen för klinisk genetik vid Lunds universitet.
Överläkare vid Klinisk genetik, Patologi och Molekylär Diagnostik, Labmedicin Region Skåne
Director för den nationella plattformen Clinical Genomics inom SciLifeLab.

Länk till hans profil i Forskningsportalen

oskar hansson. foto.

Oskar Hansson, professor i neurologi med inriktning mot minnesforskning och forskargruppschef vid Lunds universitet
Överläkare vid enheten för minnessjukdomar på Skånes universitetssjukhus
Studieansvarig för Svenska Biofinder studien
Länk till hans profil i Forskningsportalen