Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pontus Nordenfelt ny i ledningen för Sveriges unga akademi

Pontus Nordenfelt. foto.
Tillsammans med fyra kollegor ska infektionsforskaren Pontus Nordenfelt leda vetenskapsakademin Sveriges unga akademi under 2021/2022. Foto: Lars Owesson.

Infektionsforskaren Pontus Nordenfelt, Lunds universitet, har valts in i ledningen för Sveriges unga akademi (SUA). Tillsammans med fyra kollegor ska han leda vetenskapsakademin SUA under akademiåret 2021/2022.

Grattis till ett spännande uppdrag Pontus! Du har varit ledamot i SUA sedan 2018. Vilka är dina drivkrafter för det engagemanget?

Sveriges Unga Akademi är en fantastisk grupp yngre forskare som tillsammans täcker allt från humaniora till vetenskap, medicin och teknik. Man är invald på 5 år i akademin. Jag har länge varit engagerad i frågor som rör rekrytering av forskare till lärosäten, förbättring av karriärvägar och villkor för forskning, samt spridande av universitetens kunskap till samhället. Det är inte svårt att motivera sig när man får diskutera med så duktiga och drivna kollegor som i SUA. En viktig drivkraft är annars att det är tydligt att SUAs förslag ofta får genomslag, kanske delvis för att vi är en så bred grupp, men samtidigt liten nog för att kunna vara beslutsam. Det gör att det känns meningsfullt att lägga tid på arbetet inom SUA.

Finns det någon aktivitet eller insatser inom ramen för SUA som du brinner extra mycket för?
 
Vikten av den nyfikenhetsdrivna grundforskningen är något som jag brinner extra för och något som vi i SUA ofta får påminna politiker och beslutsfattare om. Jag ledde även SUAs utredning av biträdande lektorat i Sverige, vilket resulterande i en uppskattad rapport som kom ut förra året. Det var väldigt lärorikt att få se hur Sveriges lärosäten tänker och agerar kring karriärvägar och rekrytering, vilka är naturliga delar när man diskuterar biträdande lektorat. Sedan måsta jag nämna den fantastiska barnbok som mina kollegor i SUA nyligen tagit fram: "Forskardrömmar" - berättelser för nyfikna barn. Det kommer bli mycket aktiviteter framöver kopplade till den boken och där jag också hoppas kunna delta.

Vad står på agendan för ditt kommande ”SUA-år”?

Vi håller på att ta fram agendan för nästa år och jag gissar att i varje fall två saker kommer att engagera mig extra: dels kommer vi att arbeta kring akademisk frihet i Sverige och se vad vi kan göra där, och dels så kommer vi att börja se över situationen för klinisk forskning i Sverige. Vi hoppas kunna väcka debatt och som vanligt i sann SUA-anda försöka finna konstruktiva förslag till förbättringar. Under nästa år sitter jag som SUA-representant i RIFO, sällskapet riksdagsledamöter och forskare, och jag kan tänka mig att vi ska försöka få med oss politiker i dessa viktiga frågor. Det ska hur som helst bli mycket intressant att vara med och leda SUA nästa år.

Om den nya akademiledningen
Sveriges unga akademi (SUA) valde vid akademimötet den 22 april ny ledning för akademiåret 2021/2022. Ny ordföranden blir Sebastian Westenhoff, forskare i biofysikalisk kemi vid Göteborgs universitet och Uppsala universitet. Vice ordf. Mia Liinason, genusforskare vid Göteborgs universitet, Frida Bender, klimatforskare vid Stockholms universitet, Pontus Nordenfelt, forskare i infektionsbiologi vid Lunds universitet, Jakob Nordström, datavetenskap vid Lunds universitet och Köpenhamns universitet.
Den nyvalda akademiledningen tillträder i samband med akademins årsdag den 27 maj. Länk till nyheten på Sveriges unga akademis webbplats.

 

 

Om Sveriges unga akademi

Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi för ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige. Akademin utgör en oberoende plattform som ger yngre forskare en stark röst i den forskningspolitiska debatten och som arbetar med att föra ut forskning till barn och unga. Inom akademin möts yngre forskare över lärosätes- och ämnesgränser. Akademin bildades 2011 på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien och har mellan 35–40 ledamöter valda på fem år.
 Länk: https://www.sverigesungaakademi.se/11.html

boken forskardrömmar. foto.

Forskardrömmar, en bok framtagen av SUA, gläntar på dörren till universitetet och berättar om barn som sedan blev forskare till yrket. I boken riktar sig till barn i 9–12 års åldern kan man också läsa om vilka som jobbar på universitetet, bland annat om Pontus Nordenfelt, och hur den vetenskapliga metoden går till. Läs mer: https://www.sverigesungaakademi.se/1771.html