Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya lungor byggs med 3D-skrivare i labbet

Nya lungor byggs med 3D-skrivare i labbet.

Med ny teknik odlas ny lungvävnad i docent Darcy Wagners laboratorium.

– Vi hoppas att man med denna teknik ska kunna ersätta områden med sjuk lungvävnad med bioutskrifter, istället för att ta bort hela lungan.

Darcy Wagners forskargrupp, ”Lung Bioengineering and Regeneration”, har utvecklat något som kallas biobläck som används i 3D-utskrifter av ny lungvävnad och luftvägsvävnad.

– Istället för att använda plast som har värmts upp till mycket höga temperaturer, och som vi inte skulle vilja stoppa in i en kropp, använder vi biobläck i rumstemperatur, vilket håller cellerna friska och levande.

När en sjuk lunga opererats bort från patienten fastställs om lungvävnaden håller önskad forskningskvalitet. Om så är fallet utförs en process som kallas decellularisering, ett unikt sätt att rensa bindväven, eller byggställning, från celler. Därefter tar man celler, helst från patienten som ska ta emot dem senare, för att undvika bortstötning, sätter dem på ställningen och låter dem växa, berättar Darcy Wagner.

I strukturen finns små ritningar kvar, så när en ny cell kommer så vet den liksom var den är och vad den ska göra.

Förlänga livet

Darcy Wagner tror att det kommer att finnas många områden inom medicin där 3D-bioutskrift kommer att vara mycket användbart i framtiden

– Ta en patient med lungcancer där den primära tumören sitter i en stor luftväg och luftvägen måste skäras bort. Idag förlorar dessa patienter lungfunktionen på grund av att de förlorat förmågan till gasutbyte. Med vår teknik skulle man kanske kunna kartlägga området med CT-scanning och skriva ut och ersätta tumörområdet med en bioutskrift. Och patienten skulle kunna behålla sin lunga.

– Jag tror att alla som känner någon som har stått på en väntelista till transplantation vet att det är en väldigt stressig tid för patienten och familjen, så även en extra månad att leva är en otrolig gåva. Så vårt yttersta mål är att förlänga livet för patienter med kronisk lungsjukdom.

World Lung Day, 25/9, miniserie: Lungforskarnas kamp för patienterna

Tre forskare i Lund som vill finna vägar för tillfrisknande hos lungpatienter. Men de har valt olika angreppssätt. Läs vår miniserie och se filmerna om de tre forskarna, deras team och arbetet för att ingen patient ska behöva dö i väntan på transplantation.