Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lundaforskare i olympisk offensiv

SOK fortsätter satsningen på forskning och utveckling med att ge stöd till, och utöka samarbetet med, sex starka svenska idrottsforskare. En av dem är Katarina Steding-Ehrenborg vid Lunds universitet. Foto.
SOK fortsätter satsningen på forskning och utveckling med att ge stöd till, och utöka samarbetet med, sex starka svenska idrottsforskare. En av dem är Katarina Steding-Ehrenborg vid Lunds universitet. Foto: Mostphotos.

Grattis, Katarina Steding-Ehrenborg, docent vid Lunds universitet! Du är en av sex idrottsforskare som ska ingå i ett tvåårigt utvecklingsprogram som Svenska Olympiska Kommittén nu satsar på.

Vad kommer satsningen innebära för dig?

– Stödet från SOK innebär att vi kan genomföra långtiddsstudier på hur hård träning påverkar hjärtat och med det bidra till en säkrare idrott både på elit- och motionsnivå. Vi kommer dessutom att komma närmare de aktiva elitidrottarna och höra vad de undrar över och behöver hjälp med. Det gör att vår kunskap får en direkt kanal in i idrotten vilket jag hoppas ska leda till hjärtsäker idrott med goda prestationer. Efter Christians Eriksens hjärtstopp under fotbolls-EM känns just frågan om hjärtsäker idrott extra aktuell.

Hur känns det att få den här möjligheten?

– Det är väldigt inspirerande! Vi har i Hjärt-MR-gruppen vid Klinisk fysiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, forskningsidéer och tankar om hur ett hjärta fungerar och vad som begränsar prestationsförmågan. Att få arbeta med den yttersta eliten där idrottarna verkligen pressar sin förmåga till max och studera vad som sätter gränsen väcker min nyfikenhet. Jag ser också fram emot det tvärvetenskapliga samarbetet med de andra forskarna, det tror jag att vi kommer lära oss mycket av.

Har du något uppdrag idag med SOK?

– SOK började stötta vår idrottsforskning redan 2020 med ett forskningsanslag till projekt där vi använder oss av en cykel inuti en magnetkamera för att studera hur hjärtat pupmar under fysiskt arbete. Det är en metod som utvecklades här i Lund tillsammans med professor Bengt Saltin under min post doc och som nu spridits över världen.

SOK fortsätter satsningen på forskning och utveckling (FoU) med att ge stöd till, och utöka samarbetet med, sex starka svenska idrottsforskare. De utvalda kommer från och med hösten 2021 att ingå i ett nytt tvåårigt utvecklingsprogram inom ramen för Olympisk Offensiv.

Läs mer om svenska olympiska kommitténs satsning här: https://sok.se/arkiv-for-artiklar/2021-08-16-sok-satsar-pa-forskare.html

Du forskar på träningens betydelse för vårt hjärta, vad specifikt är du intresserad av att ta reda på i forskningen?

– Vi vet att ett friskt vältränat hjärta är större än ett otränat, men att det är större kan inte förklara fullt ut hur det kan pumpa så mycket mer blod än ett otränat hjärta. Vi försöker förstå mer om hur funktionen påverkas med hjälp av nya avancerande magnetkamerametoder som till exempel en cykel i magnetkameran. För elitidrottaren är detta intressant eftersom de sedan vill veta hur de ska träna för att få bästa möjliga hjärtfunktion. Men vi arbetar samtidigt också med svårt sjuka hjärtsviktspatienter som ska träna, för att se om deras hjärtfunktion kan påverkas och i så fall på vilket sätt.

När vi ändå har dig på tråden: har du något tips/råd för vad vi kan göra i vardagen nu i höst för att hjärtat ska bli lite gladare?

– Alla vet ju att man ska röra på sig och äta frukt och grönt. Men visste du att det är viktigt för hjärtat att man borstar tänderna? Tandlossning och blödande tandkött ger en möjlighet för bakterier att komma in i blodet och orsaka inflammation som ökar risken för hjärtsjukdom. Så tipset får bli att man ska använda tandtråd och borsta tänderna. Om du dessutom står på ett ben när du använder en eltandborste får du extra träning av balansorganet.

Katarina Steding Ehrenborg universitetslektor och docent i klinisk fysiologi vid Lunds universitet och projektledare i Hjärt-MR-gruppen vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Foto.

Katarina Steding-Ehrenborg, universitetslektor och docent i klinisk fysiologi vid Lunds universitet och projektledare i Hjärt-MR-gruppen vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Foto: Åsa Hansdotter.

Mer information om Katarina Steding-Ehrenborgs forskning och Hjärt-MR-gruppen i Lunds universitets forskningsportal