Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LMK-stiftelsens medicinpris till framtidens bilddiagnostik

Sophia Zackrisson och Pia Maly Sundgren. foto.
LMK-stiftelsens Medicinpris 2021 går till Sophia Zackrisson och Pia Maly Sundgren. Foto: Kennet Ruona.

Forskarna Sophia Zackrisson och Pia Maly Sundgren får motta LMK-stiftelsens medicinpris 2021 på 1 miljon kronor för sitt innovativa och disciplinöverskridande arbete med framtidens bilddiagnostik

2021 års pristagare arbetar med bilddiagnostiska metoder och har genom gediget och nyskapande utvecklingsarbete grundat i tvärvetenskap, utvecklat sina respektive forskningsfält till nytta för tidig diagnostik av bröstcancer och säkrare diagnostik och behandlingsplaner vid hjärntumörer. Projekten applicerar ny teknisk utveckling på medicinska frågeställningar och genom användandet av molekylära markörer och artificiell intelligens ges nya dimensioner till den medicinska radiologin.
 
”Sophia Zackrisson arbetar med att skapa framtidens bröstcancerscreening. Mammografi, som sedan 80-talet digitaliserats och kvalitetssäkrats genom analyser av två experter, tar steget in i datorstödda analyser och mot användning av ny metodologi i form av tomosyntes. Zackrissons forskning bidrar till att ny teknik och nya metoder kommer kvinnor och vården till nytta genom säkrare, snabbare och mer kostnadseffektiva analyser.”

Sophia Zackrisson, som utsågs till årets cancerforskare 2020, är professor i diagnostisk radiologi och överläkare, är hedrad över priset som lyfter hela forskargruppen involverade i arbetet med nydanande och högteknologisk bilddiagnostik inom det onkologiska området.

– Jag är så klart mycket glad och hedrad. Det är otroligt roligt att man lyfter fram bilddiagnostik och det tvärvetenskapliga arbete som krävs för att innovationer och högteknologi kan implementeras i hälso- och sjukvård. Priset lyfter verkligen fram hela forskargruppen som involverar röntgensköterskor, röntgenläkare, ingenjörer och sjukhusfysiker i samarbete med många andra discipliner.
 
– Pengarna som priset innebär är bland annat tänkt att användas till fortsatt byggande av en stor bilddatabas för testning av AI inom vanlig mammografi och 3D-mammografi. Närmaste tiden arbetar vi med bilddatabasen, som redan nu har 400 000 undersökningar från 2004, och framåt ger detta underlag fina möjligheter till att bättre förstå hur vi kan förutsäga risk för bröstcancer över tid och använda AI och andra metoder för bättre bröstcancerscreening. Utöver detta arbetar vi med många andra spännande projekt.

Länk till Sophia Zackrissons profil i Forskningsportalen

”Pia Maly Sundgren arbetar inom området hjärntumörer. Vid dessa svårbehandlade sjukdomar krävs exakt kartläggning – såväl bilddiagnostiskt som molekylärt. Med användande av avancerad magnetresonans kopplat till molekylär profil uppnås en mer detaljerad avbildning och kartläggning av hjärntumörer. En säkrare och flerdimensionell kartläggning ligger till grund för precisionskirurgi, utvärdering av behandlingssvar och möjlighet till tidig diagnos av eventuella återfall – åtgärder som kan bidra till precisionsmedicin och ökade överlevnadsmöjligheter. ”

Pia Maly Sundgren är professor i diagnostisk radiologi och överläkare i neuroradiologi har under många år specialiserat sig på avancerad magnetkamera (MRI) neuroimaging . Nyligen valdes hon in som Senior Fellow i International Society of Magnetic Resonance Imaging in Medicine.

–  Det är väldigt hedersamt. Jag är stolt och glad över att den tvärvetenskapliga forskning som jag gör tillsammans med min forskargrupp som inkluderar MR fysiker, MR sjuksköterskor, kliniska kollegor, neuropatologer och doktorander har uppmärksammats. Det känns extra roligt att LMK stiftelsen i år valt att sätta forskning inom klinisk bild diagnostik i blickfånget.

– Tanken är att arbeta vidare med utveckling av metoden så den också kan användas vid andra sjukdomar,  implementera metoden i klinisk rutin och vidare studera dess användningsområde inom framför allt hjärntumörer på barn förutom andra intressanta projekt i nära samarbete med MR fysiker och kliniska kollegor.

Länk till Pia Maly Sundgrens profil i Forskningsportalen

 

LMK-stiftelsen

LMK-stiftelsen initierades av Mikael Karlsson, entreprenör och medgrundare av Axis. LMK-stiftelsen stödjer innovativ och gränsöverskridande vetenskaplig forskning, främst vid Lunds universitet. Stiftelsen prioriterar projekt inom naturvetenskap, medicin, humaniora och teologi och anordnar även seminarier och möten samt stödjer konstnärliga projekt.

Läs mer om stiftelsen här