Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Laddar för 100 mil lång forskningsturné på tandemcykel

oskar jonsson på cykel. foto.
Forskaren Oskar Jonsson tränar inför sin 100 mil långa cykelturné då han ska föreläsa och prata om åldrande och hälsa. Foto: Lill Eriksson.

Som forskare får man ibland ligga i lite extra för att nå ut med sin kunskap. Framöver lär det bli mer hårdträning på cykeln för forskaren Oskar Jonsson. Nu är det nämligen klart att han ska genomföra en 100 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa på tandemcykel i södra Sveriges landsbygd våren 2025.

Planen är att i snitt cykla fyra mil om dagen, tillsammans med forskare, doktorander och andra intressenter med lokal anknytning, som han ska samtala och hålla föredrag med. Bildningsprojektet har möjliggjorts genom stöd från Sten K Johnsons Stiftelse.

Oskar Jonsson är aktiv och van att hålla i gång ute i naturen, men någon tandemcykel äger han inte. En sådan måste hyras för den 25 dagar långa turnén, som kommer att påbörjas och avslutas i Lund någon gång mellan påskhelgen och Kristi himmelsfärdsdag våren 2025. Förhoppningen är att nå upp till Boråstrakten.

Tält följer inte med i det begränsade bagageutrymmet. Så nu gäller att hitta lämpliga ställen att övernatta på och ta kontakt och boka in ett 20-tal stopp på bibliotek, träffpunkter och föreningar, där forskningsföredragen ska hållas längs resan.

Varför gör du det här?

 Det är ett bra sätt att minimera resornas miljöpåverkan, nå större publik, möta lokalt engagerade och samla in pengar till forskningen, så att vi kan fortsätta med till exempel Intressentpoolen inom CASE. Vi kommer publicera en turnéplan och karta på vår hemsida. Det ska vara möjligt att följa med på delsträckor. Jag vill vara en förebild och inspirera andra till fysisk aktivitet och personliga möten. Jag och mitt turnésällskap kommer få tid att reflektera kring livet och forskning, avslutar Oskar Jonsson.

– En del har redan visat intresse att följa med, forskare från profilområdet Proaktivt åldrande, nätverket CASE, Sveriges Gerontologiska Sällskap och forskarskolan SWEAH, avslutar Oskar Jonsson.

Länkar: