Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Karpaltunnelsyndrom: mycket fortfarande okänt om folksjukdomen

porträtt lars dahlin. foto.
Lars Dahlin, professor i handkirurgi vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus, har forskat om karpaltunnelsyndrom. Foto: Skånes universitetssjukhus.

Över en halv miljon svenskar har problem med nervinklämning i handleden – så kallad karpaltunnelsyndrom – ett tillstånd som orsakar stor smärta och kan påverka livskvaliteten negativt. Nu har Lars Dahlin, överläkare inom handkirurgi vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, gjort en sammanställning av all tillgänglig forskning på området till den internationella tidskriften Nature Reviews Disease Primers.

– Trots intensiv forskning inom området vet vi inte alltid varför människor drabbas. Själv har jag under flera decennier både behandlat patienter och forskat inom området, men inser att det finns mycket kvar att lära, säger Lars Dahlin. 

På uppdrag av den vetenskapliga tidskriften Nature Reviews Disease Primers har han, tillsammans med specialistläkare Malin Zimmerman, Helsingborgs lasarett och fyra internationella medarbetare, sammanställt den senaste internationella forskningen för att sprida kunskap inom ett område som drabbar omkring fem procent av befolkningen i västvärlden.

Förstadium till andra sjukdomar

Karpaltunnelsyndrom räknas som en folksjukdom och orsakar försämrad livskvalitet. Tillståndet drabbar främst kvinnor i medelåldern, män får oftare problem lite senare i livet. Särskilt utsatta är personer med diabetes och reumatoid artrit samt kvinnor som är i slutet på sin graviditet. Gravida blir oftast av med sin nervinklämning när barnet fötts, men en del kan behöva medicinsk hjälp. 

Vanligaste symtomen är domningar, stickningar och svaghet i hand och fingrar samt smärta. 

I översiktsartikeln i Nature Reviews Disease Primers beskriver Lars Dahlin att det finns flera bakomliggande orsaker till sjukdomen: överansträngning av handleden i arbetet, genetiska förklaringar eller tidiga symtom på diabetes och hjärtproblem. Forskningen visar också att karpaltunnelsyndrom kan vara ett förstadium till andra sjukdomar. 

Läs hela artikeln (Skånes universitetssjukhus)