Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Integrerade vård och stödinsatser skall sätta individen i centrum

Två personer som håller hand. Foto: Pexels.com
"Många har en diagnos som gäller livet ut och då behöver man hitta ett liv värt att leva oavsett diagnos eller symptom", säger Annika Lexén.

I slutet på oktober startade en ny uppdragsutbildning för personal och chefer inom psykiatri och socialtjänst. Fokus är att organisera alla olika vård- och stödinsatser inom exempelvis psykiatri och socialtjänst för att bättre bemöta personer med psykisk ohälsa och funktionsnedsättning.

– Om man ser tillbaka i tiden har komplexiteten ökat i vård och stödorganisationen i Sverige med delade huvudmän, och de personer som har psykisk ohälsa och funktionsnedsättning får inte alltid det stöd de behöver. Men man har sett att jobbar man med multidisciplinära integrerade insatser kan man ofta överbrygga organisatoriska hinder, säger Annika Lexén som tillsammans med Carina Tjörnstrand är ansvarig för utbildningen.

Det handlar då om att socialtjänsten och psykiatrin ska få lättare att samarbeta.

– Ett nytt tankesätt för många. Brukarrörelsen har också vuxit sig starkare och talar mycket om personlig återhämtning. Alla blir inte friska, många har en diagnos som gäller livet ut och då behöver man hitta ett liv värt att leva oavsett diagnos eller symptom.

Det är just det som FACT-modellen bygger på. Enligt FACT-modellen arbetar man i team om socionomer, psykologer, läkare, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, peer-support – vilket är en person med egen erfarenhet av psykisk ohälsa – samt en arbetsspecialist som ger stöd till arbete och studier med evidensbaserade återhämtningsinriktade insatser. Även kompetens om kognitiv funktionsnedsättning, missbruk, och somatisk hälsa ingår.

– Vi jobbar mycket i stuprör i Sverige idag, med FACT är det bara en väg in som patient, och man behöver inte ta alla kontakter på egen hand. Det är fantastiskt när socialtjänst och psykiatri kan prata med varann och arbeta tillsammans med individen i centrum. Det skapar en kontinuitet för individen som upplevs väldigt trygg, säger Annika Lexén.

Alla blir inte friska, många har en diagnos som gäller livet ut och då behöver man hitta ett liv värt att leva oavsett diagnos eller symptom.

FACT-modellen är ett sätt att organisera vård och stöd i multiprofessionella team och bygger på ett återhämtningsbaserat arbetssätt, vilket enligt Annika Lexén är helt unikt.

– Tanken är att man ska kunna följa patienterna utifrån hur de mår i upp och nedgångar. Det handlar om att ge vård och stöd när och där patienten behöver och i den omfattning som då behövs, med fokus på personlig återhämtning och att motverka stigma, säger Annika Lexén.

På uppdragsutbildningen går personal och chefer med helt olika bakgrund, alla professioner som finns representerade i FACT-teamet finns också representerade på utbildningen. Där är allt ifrån läkare till fysioterapeuter från psykiatrin och boendestödjare från socialtjänsten.

– Det blir massor med diskussioner för alla har sitt eget perspektiv och det är jättespännande.

Förhoppningen är att utbildningen ska gå även nästa höst, och den går delvis på distans.

Porträtt Annika Lexén. Foto.

Annika Lexén

Annika Lexén är docent vid Lunds universitet och kursledare.

Länk till utbildningssidan

Porträtt Carina Tjörnstrand. Foto.

Carina Tjörnstrand

Carina Tjörnstrand är universitetsadjunkt vid Lunds universitet och kursledare.

Länk till utbildningssidan.