Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hallå där...

Foto av Matilda Byström, klädd i blått, ståendes utanför universitetshusets trappa i Lundagård.
Matilda Byström, examinerande sjuksköterska. Foto: Privat

Matilda Byström, examinerande sjuksköterska vid examensceremonin för röntgen- och sjuksköterskor, guidade genom tal, diplomutdelning och sång.

Hej Matilda! Du har varit med i studentgruppen som var med och förberedde för vårens digitala examensceremoni - hur arbetade ni för att göra den digital ceremoni högtidlig?

- Vi ställde tidigt in oss på att ceremonin eventuellt ske digitalt, vilket gav oss en del tid att planera för en så högtidlig ceremoni som möjligt. Vi var fast beslutna om att oavsett om ceremonin blev digital eller fysisk, skulle vi försöka uppnå känslan som dessa ceremonier brukar innebära: stolthet, högtidlighet och hoppfullhet.

Tre terminer med digital undervisning har varit utmanande för studenter och lärare. Finns det något positivt som du bär med av denna erfarenhet inför framtiden?

- Jag tror faktiskt vi som nu tagit examen är rustade på ett annat sätt än vi varit om vi utbildat oss "som vanligt". Självklart kommer kunskaperna med digitala hjälpmedel nog vara nyttiga. Men jag tror framförallt att vi har lärt oss andra sätt att tänka och se på saker och ting. Vi tar nog absolut mindre saker för givet, vilket jag tror kan vara en bra grej. För att inte tala om våra suveräna erfarenheter av smittorisk-hantering, haha. Vi har lärt oss otroligt mycket tålamod och en rejäl portion av problemlösning. Men även att vi kan jobba oss igenom utmaningar, och dessutom komma ut på andra sidan starka och, faktiskt, glada. Så även om vi tyvärr tappat en del i vår utbildning, likt VFU (verksamhetsförlagd utbildning), så har vi nog fått med oss mycket annat. Det är i alla fall så jag väljer att se på det!

Vad väntar efter examen?

- Nu blir det direkt på jobb faktiskt! Jag började jobba redan förra måndagen på Palliativvårdsavdelning här i Lund. Sedan sitter jag även som studentrepresentant/nyutexaminerad i några spännande utredningar som väntar för sjuksköterskeutbildningarna i Sverige. Känns fint att kunna bidra i utvecklingen genom sådant arbeta. Men framförallt är jag taggad på att finna mig i rollen som färdig sjuksköterska, det är vi nog alla, såväl sjuksköterskor som röntgensjuksköterskor. Vi har ju väntat på denna dagen ett tag nu. Så ja - ut i verkligheten med andra ord och vidare på nästa äventyr!