"Det här är vår bebis"

Student lyssnar på gravid mage foto Ingemar Hultqvist
Daniela Wolfe är en av åtta studenter i projektet Barnmorska hela vägen. Hon tycker att relationen mellan henne och de gravida kvinnorna har blivit mycket tryggare genom projektet. Foto: Ingemar Hultqvist

I projektet Barnmorska hela vägen följer studenterna samma kvinna från inskrivningssamtalet till förlossning och eftervård. Kontinuiteten blir en trygghet för den blivande föräldern och ger större förståelse hos barnmorskestudenterna för allt som föräldrar går igenom under en graviditet.

Daniela Wolfe känner varsamt på den gravida magen och på barnet som ligger där inne. Det växer som det ska och mamman mår bra och är frisk. Daniela Wolfe tar snart examen från barnmorskeprogrammet och får äntligen börja arbeta med det yrke som hon drömt om i hela sitt liv.

– Det har varit en ynnest att få följa mina gravida kvinnor! Så fantastiskt fint att se dem växa – antingen in i föräldrarollen för första gången, eller som omföderska med en ny medvetenhet eller önskan.

Daniela Wolfe är en av åtta studenter som varit med i projektet Barnmorska hela vägen. Hon tycker att projektet har gjort relationen mellan henne och de gravida kvinnorna mycket tryggare och gynnat hennes eget lärande genom att hon kontinuerligt behövt förhålla sig både till det normala och det komplicerade under kvinnornas graviditeter, förlossningar och eftervårdstider.

Porträtt av Maria Ekstrand Ragnar och Li Thies-Lagergren foto Ingemar Hultqvist
Maria Ekstrand Ragnar och Li Thies-Lagergren driver projektet Barnmorska hela vägen. Foto: Ingemar Hultqvist

Det är fjärde terminen som projektet körs och arbetslaget har lärt sig lite på vägen. Ursprungligen var det Li Thies-Lagergren, lärare på barnmorskeprogrammet, som la fram förslaget att utveckla undervisningen mot framtidens förlossningsvård med fokus på kontinuitet. Tillsammans med kollegan Maria Ekstrand Ragnar har hon drivit projektet som blivit alla lärares gemensamma “bebis” inom barnmorskeprogrammet.

– Den här vårdmodellen har inte gjorts på något annat universitet i Sverige på det här strukturerade sättet och det var en stor utmaning att anpassa alla aktiviteter till det nya upplägget, säger Li Thies-Lagergren.

Läs hela artikeln i LUM