Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Att förstå kroppens och själens känslighet: Öppen föreläsning med 2023 års hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten

bild på rita charon och david julius. foto.
Rita Charon, pionjär inom medicinsk humaniora, och David Julius som erhållit nobelpris för sin upptäckt av temperatur- och smärtreceptorn TRPV1, håller en öppen föreläsning den 24 maj.

En nobelpristagare och en pionjär har utnämnts till 2023 års hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten 2023. Den 24 maj bjuder de på sina insikter om kroppens och själens känslighet i ett öppet seminarium.

Att förstå kroppens och själens känslighet, "Understanding the sensitivities of body and mind" är en öppen föreläsning med 2023 års hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten.

I den här föreläsningen får du höra 2023 års hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten, nobelpristagaren David Julius och professor Rita Charon, berätta om sin forskning och vad den har lärt dem om kroppen och sinnet.

Föreläsningen, som anordnas av professor Peter Zygmunt och professor Martin Garwicz, kommer att introduceras av professor Garwicz, som också kommer att leda en paneldiskussion med de två hedersdoktorerna under rubriken ”Where to go from here – adaptive strategies in an uncertain world” (Vart går vi härifrån – strategier för anpassning  i en osäker värld).

Framstående forskare

Sedan David Julius upptäckt av temperatur- och smärtreceptorn TRPV1 har han bidragit med avgörande upptäckter för att förstå hur känslan av temperatur och smärta fungerar. Han har tilldelats ett stort antal prestigefyllda priser och utmärkelser för sin forskning och sina upptäckter, senast 2021 då han tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Med sina kunskaper, och sin sociala och pedagogiska kompetens, är Rita Charon en sann pionjär inom medicinsk humaniora. Med dubbla doktorsexamina inom medicin och humaniora, bredden av hennes tvärvetenskapliga kompetens och djupa professionella förankring ligger hon i framkant av medicinsk humaniora och hur ämnet kan implementeras i vården.

Varmt välkommen att anmäla dig till evenemanget. Både föreläsningen och paneldiskussionen hålls på engelska. Begränsat antal platser.

Läs mer om 2023 års hedersdoktorer här.