Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

AFA försäkring ger anslag för att undersöka kontroll av vibrationsskador i byggbranschen

Carl Antonson, företagsläkare och forskare vid Lunds universitet, får 1 066 000 kronor från AFA försäkring för att undersöka varför byggarbetare undviker kontroll av vibrationsskador.

Arbete med vibrerande verktyg kan orsaka nerv- och kärlskador i händer och armar. Trots det visar studier att de flesta byggarbetare avstår medicinska kontroller av skadorna. Om fler går på kontroller minskar allvarliga fall av hand- och armvibrationssyndrom, som är en obotlig skada på nerver och kärl i händerna.

– Att AFA försäkring ger oss detta anslag är enormt roligt, och betyder att de, precis som vi inom forskargruppen, tror att vi faktiskt kan rädda många människor från obotliga skador genom att hitta orsakerna till varför arbetstagare undviker medicinska kontroller. Anslaget är också en bekräftelse på vikten av kvalitativ forskning från många perspektiv där vi försöker samarbeta med alla delar av arbetsmarknaden, säger Carl Antonson, doktor och specialist inom allmänmedicin vid Lunds universitet.

I studien ska Carl Antonson och hans forskarkollegor nu ta reda på varför byggarbetare undviker kontrollerna och vad som kan ändra deras beteende, och dessutom undersöka vilka faktorer som gör att anställda i byggbranschen och industrin väljer att inte kontrollera om de har begynnande vibrationsskador.

Tidigare har Carl Antonson forskat på stress, och även studerat sömnens betydelse för psykiatriska symtom och upplevd stress hos ungdomar i gymnasiet.

Carl Antonsons profil i Lunds universitets forskningsportal