Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

37 miljoner till cancerforskning

emma niméus i sitt forskningslabb. foto.
Emma Niméus, en av åtta cancerforskare vid Lunds universitet som får anslag från Cancerfonden 2022. Foto: Kennet Ruona.

De kommande 30 åren kommer cancerforskningen göra framsteg som vi inte kan föreställa oss. Det menar ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd, Klas Kärre. Nu delar Cancerfonden ut 37 miljoner kronor till åtta cancerforskare vid Lunds universitet.

Totalt är det 29 forskare i Sverige som nu får sina forskartjänster finansierade med 117.2 miljoner kronor. Åtta av dessa forskar vid Lunds universitet och en av dem är Emma Niméus som nu tilldelas Junior Clinical Investigator Award, en sexårig klinisk forskartjänst för forskningsprojektet ”Prognostic molecular signatures for radiotherapy resistance in locally recurring breast cancer for development of novel treatment.”
 
Emma Niméus delar sin arbetstid som bröstkirurg på kliniken och bröstcancerforskare på labbet. På kliniken träffar hon bröstcancerpatienter och på labbet söker hon och hennes forskargrupp orsaken till varför vissa patienter med bröstcancer får återfall i samma bröst – det som kallas lokalrecidiv.
 
Stort grattis Emma! Vad betyder anslaget för dig och din forskning?

– Det är helt fantastiskt och jag är så glad och stolt. Det innebär att jag fortsatt får möjlighet och kombinera min kliniska tjänstgöring som bröstcancerkirurg på Skånes universitetssjukhus med en 50-procents forskartjänst på Lunds universitet i 6 år. Det är en förmån att kunna arbeta translationellt med både arbete på kliniken där jag möter patienter och parallellt kunna ta med mig forskningsfrågor för att försöka lösa dem på labbet.

Vad är det för forskningsfråga som står i fokus?
 
– Jag och min forskargrupp som består av både kliniker och prekliniska forskare kommer att fortsätta att studera en grupp bröstcancerpatienter som fått ett så kallat lokalt återfall i bröstet som innebär en ökad risk för spridning i kroppen. Detta är en riskgrupp för vilka vi behöver utveckla nya behandlingsmetoder.
 
Vilka forskningsframsteg drömmer du om att nå?

– För mig är det så tydligt när jag träffar mina underbara patienter på mottagningen eller i operationssalen att jag vill göra allt jag kan för att vi ska kunna förbättra deras möjlighet till ett frisk liv.

Emma Niméus forskningsprojekt är en fortsättning på hennes tidigare arbete som hon startade som Wallenberg Clinical Fellow 2016-2019.Länk till populärvetenskaplig artikel om hennes forskning på Vetenskap och hälsa

Stort grattis också till ytterligare sju forskare vid Lunds universitet som nu tilldelas fina anslag från Cancerfonden

Postdoktortjänst

  • Sowndarya Muthukumar, Institutionen för laboratoriemedicin
  • Paulina Bolivar, Institutionen för laboratorimedicin

Junior Investigator Award

  • Abhishek Niroula, Institutionen för laboratoriemedicin
  • Filip Szezepankiewicz, Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund

Senior Investigator Award

  • Alexander Pietras, Institutionen för laboratoriemedicin

Fellowship inom strålbehandling

  • Sara Alkner, forskare vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund och specialistläkare på Skånes universitetssjukhus
  • Joanna Strand, forskare vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund och läkare på Skånes universitetssjukhus

Länk till mer information på Cancerfondens hemsida

Cancerfonden

Så fördelas de 29 forskartjänsterna

Karolinska Institutet: 15 forskartjänster
Lunds universitet: 8 forskartjänster
Uppsala universitet: 5 forskartjänster
Göteborgs universitet: 1 forskartjänst

Här finns en fullständig lista över samtliga forskare som beviljats medel