Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vind i seglen för supermagnetkameran i Lund

Porträtt Pia Sundgren, ställföreträdande chef vid LBIC tillsammans med Karin Markenroth Bloch som är plattformsansvarig för bildcentumets 7T-kamera. Foto.
Pia Sundgren, ställföreträdande chef vid LBIC tillsammans med Karin Markenroth Bloch som är plattformsansvarig för bildcentumets 7T-kamera. Foto.

Den nationella 7 Tesla-anläggningen, med Sveriges kraftfullaste magnetkamera, blev högt rankad i Vetenskapsrådets senaste behovsinventering. Detta innebär att infrastrukturen har goda chanser till förnyad finansiering VR:s kommande infrastrukturutlysning i höst.

Anläggningen, som finns vid Lund University Bioimaging Center (LBIC) sedan 2015, används för att studera anatomi, metabola funktioner och mikrostrukturer i kroppen och används av forskare runt om i Sverige. Forskningen kan till exempel handla om att i detalj studera olika tumörtyper vilket i sin tur kan leda till nya och bättre behandlingar för patienten.

”Rankningen innebär förhoppningsvis att vi kommer att kunna söka medel för att förnya utrustningen. En uppgradering av hårdvaran kommer att förbättra prestandan, det vill säga vi kommer att kunna ta ännu bättre bilder”. Vi hoppas även kunna attrahera användare från tidigare otillgängliga forskningsområden, till exempel prostatacancer, förklarar Karin Markenroth Bloch, site manager för 7 Tesla-anläggningen.

Läs vidare