Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

UKÄ ger LU examensrätt till nya läkarprogrammet

Christer Larsson
Christer Larsson, ordförande i programnämnden för läkarprogrammet vid Lunds universitet Foto: Kennet Ruona

Hösten 2021 antas den första kullen till det nya sexåriga läkarprogrammet. Detta sedan Universitetskanslerämbetet, UKÄ, har gett Lunds universitet tillstånd att utfärda examen för den nya, förlängda, utbildningen.

Arbetet med att förnya läkarutbildningen har pågått vid Lunds universitet sedan 2013 då Stefan Lindgren på regeringens uppdrag presenterade sin utredning där han bland annat föreslog en förlängning av läkarprogrammet. Den nya utbildningen har en ny examensbeskrivning och nya mål för läkarexamen. I mars skickade universitetet in en omfattande ansökan till UKÄ om tillstånd att utförda examen för ny läkarutbildning och det har nu beviljats av UKÄ.

Gott samarbete med Region Skåne

Redan hösten 2018 gjordes läkarprogrammet vid Lunds universitet om och fick ett nytt upplägg anpassat för att senare kunna utökas från dagens elva till tolv terminer.
– Det har varit otroligt många inblandade i utvecklingsarbetet de senaste sex-sju åren och vi har haft ett mycket gott samarbete med Region Skåne, säger Christer Larsson som är ordförande i programnämnden för läkarprogrammet vid Lunds universitet.

Har påbörjat anpassningen

Han tycker att de nya målen har ett hälsofrämjande perspektiv som ligger i linje med framtidens hälso- och sjukvård och säger att Lunds universitet de senaste åren successivt påbörjat anpassningen mot de nya målen. 
– Vi har bland annat lagt in global hälsa, utökat etiken och jobbat hårt för att lägga in vetenskapliga uppgifter på i princip varje termin på ett mer strukturerat vis. 

Säkerställer måluppfyllelse

I ett yttrande inför beslutet gav UKÄ Lunds universitet beröm för beskrivningen av hur måluppfyllelsen ska säkerställas.
– Ett steg i detta är att vi skapat en examinationskommitté med en examinator för varje termin som ett sätt att säkerställa att studenter uppnår målen. Det är lätt att man ser tentan, kunskapsprovet, som den enda examinationen men det är ju mycket annat som ska vägas in, såsom mer komplicerade resonemang, praktiska färdigheter och förhållningssätt. Därför har vi infört bedömningar och återkoppling i det kliniska arbetet så att studenten får mycket feedback och examinatorn får ett bra underlag för beslut.

Nytt ramverk

Som ett komplement till den nya examensordningen har företrädare för samtliga tio läkarprogram i Sverige arbetat med att ta fram ett ramverk, Entrustable professional activities, EPA, för olika moment som blivande läkare ska klara när de är färdiga. Arbetet har letts av Peter Svensson, Björn Rosengren och Christina Gummesson vid Lunds universitet. 

Här kan du läsa mer om EPA 

Läs mer om Lunds universitets ansökan om examenstillstånd