Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stort stöd till forskning inom hjärt- och lungforskning

En forskartjänst och totalt 54 miljoner kronor i forskningsanslag till forskare i Skåne inom hjärta, kärl och lungor när Hjärt-Lungfonden summerar.

Hjärt-Lungfonden finansierar fyra nya forskartjänster för treårsperioden 2020–2022 varav en beviljats Daniel Engelbertsen, biträdande forskare i kardiovaskulär forskning, cellulär metabolism och inflammation vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö. Hans mål är att öka kunskapen om de mekanismer som styr inflammation vid åderförkalkning, för att identifiera bättre biomarkörer och utveckla nya behandlingar.

De största enskilda anslagen till forskare i Skåne har gått till tre forskare och specialister inom hjärtinfarkt, hjärtsvikt och KOL:

David Erlinge, professor i kardiologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund, Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, för forskning på extracellulära vesikler, små cellfragment som cirkulerar i blodbanan och deras betydelse vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningens mål är att avslöja nya mekanismer för utveckling av hjärt-kärlsjukdom, nya biomarkörer och nya behandlingsmetoder.

Gustav Smith, docent i kardiologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund, Lunds universitet och kardiolog vid Skånes universitetssjukhus. Forskningens syfte är att kartlägga mekanismer för utveckling av och möjligheter till prevention av hjärtsvikt, som är en av de dominerande orsakerna till död och behov av sjukhusvård i Sverige idag, genom genetiska studier, studier av enskilda hjärtceller och studier av blodets biokemiska sammansättning.

Jonas Erjefält, professor i lungmedicin vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, Lunds universitet. Forskningens mål är att med hjälp av ny teknik identifiera nya inflammationsmönster i vävnaden hos patienter med KOL och astma. Huvudsyftet är att förstå sambandet mellan specifika immuncellsmönster, symptom och svar på olika behandlingar. Ett delmål är att identifiera undergrupper av KOL och astma.

Övriga forskare som får fina anslag på mellan en och tre miljoner kronor är:
Arne Egesten, Maria F. Gomez, Ellen Tufvesson, Johan Nilsson, Hanan Tanash, Katarina Steding Ehrenborg, Karin Tran-Lundmark, Leif Bjermer, Ellen Ostenfeld och Lars Edvinsson


För mer information om respektive forskare, hänvisas till Lunds universitets forskningsportal

Länk till pressmeddelandet från Hjärt-Lungfonden

Fakta hjärt-kärlsjukdom 2019

  • I Sverige lever 2,0 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Över 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige. Hjärt-kärlsjukdom orsakar en tredjedel av alla dödsfall.
  • De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.
  • 4 av 10 drabbade av plötsligt hjärtstopp är i arbetsför ålder liksom cirka en tredjedel av alla som får stroke idag. En av fyra som får hjärtinfarkt är i arbetsför ålder.
  • Exempel på framgångar inom forskningen är mätning av riskmarkörer i blodet som gör att man hittar små hjärtinfarkter innan de blir livshotande, avancerad bildteknik för diagnosticering av stroke, propplösande behandlingar och implanterbara defibrillatorer som återför hjärtat till regelbunden rytm (ICD), bland många andra milstolpar.
  • Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.
    (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Fakta lungsjukdom 2019

  • Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, till exempel astma eller KOL.
  • Minst 600 000 människor i Sverige lever med sömnapné, som huvudsakligen drabbar luftvägarna.
  • Sjukdomar i andningsorganen orsakar 8 procent av alla dödsfall i Sverige.
  • Mörkertalen är stora och tusentals människor dör varje år av någon lungsjukdom. Många som lever med en oupptäckt lungsjukdom får med tiden både försämrad livskvalitet och sämre möjligheter till framgångsrik behandling.
  • Viktiga framgångar inom forskningen är utvecklingen av respiratortekniken, utvecklingen av spirometri för att mäta lungfunktionen och upptäckten av inflammationsdämpande substanser vid astma och KOL.
  • Tidig upptäckt, bättre behandlingar och mer kunskap om ärftlighet och samsjuklighet är några av forskningens stora utmaningar. M
    (Källa: Hjärt-Lungfonden)