Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stefan Lindgren tilldelas fakultetens silvermedalj

Medicinska fakultetens silvermedalj tilldelas personer som på olika sätt visat ett stort engagemang för Medicinska fakultetens forskning och utbildning. Professor Stefan Lindgren tilldelas medaljen för sitt stora engagemang för läkarutbildningen.

Foto på Stefan Lindgren
Stefan Lindgren

 

Medicinska fakultetens silvermedalj tilldelas personer som på olika sätt visat ett stort engagemang för Medicinska fakultetens forskning och utbildning. Professor Stefan Lindgren tilldelas medaljen för sitt stora engagemang för läkarutbildningen.

Stefan Lindgren, professor vid fakulteten, får nu fakultetens silvermedalj för sitt långvariga och djupa engagemang i högskolepedagogik och utbildningsfrågor på internationell, nationell och lokal nivå. Medaljen kommer att delas ut under evenemanget Forskningens dag i Malmö den 5 november.

Stefan Lindgren har under många år varit engagerad i utbildningsfrågor. Han var under åren 1999–2005 prodekanus vid Medicinska fakulteten med ansvar för fakultetens utbildningar samt ordförande i Nämnden för läkarutbildningen. Stefan Lindgren är även utsedd till Excellent Teaching Practioner vid Medicinska fakulteten.

Nationellt har Stefan Lindgren anlitats som expert av Högskoleverket (nuvarande Universitetskanslersämbetet) för examensrättsprövningar och programutvärderingar. Han har varit ordförande i styrgruppen för den stora utvärderingen av alla utbildningsprogram inom medicin och vård 2007 och varit statlig utredare om den nya läkarutbildningen som publicerades 2013 (”För framtidens hälsa, en ny läkarutbildning”). Under 2016–2018 var han ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

Stefan Lindgren är även en internationellt erkänd expert och var under perioden 2008–2012 president för World Federation for Medical Education, en global organisation som arbetar för att utveckla läkarutbildningar över hela välden på alla nivåer. Det internationella erkännandet framgår även av inval som fellow i Royal College of Physicians (London) och American College of Physicians.

Stefan Lindgren, hur känns det att få fakultetens silvermedalj?

– Jag är glad och stolt!

Varför har du varit så engagerad i just högskolepedagogik och utbildningsfrågor?

– Det är väldigt intressant att arbeta med utbildningsprogram i universitetsvärlden. Inte minst inom ett stort och långt program som läkarutbildningen där det är så många studenter och medarbetare engagerade. Det är spännande att systematisk leda och utveckla processen. Det handlar om att få alla att jobba i en viss riktning för att se till att studenterna har rätt kompetens när de lämnar oss. Många lärare tänker mest på sitt bidrag och sitt ämne under utbildningen och inte på helheten, men vi som leder arbetet måste se till att alla delar bygger vidare på varandra så att vi når målen med utbildningen.

– Det har varit en tillgång för mig att ha ett nationellt och internationellt perspektiv. Det har gjort att jag har kunnat sätta saker i ett sammanhang och visa att även man även i andra delar av världen jobbar med de frågor vi jobbar med och att det inte är något vi hittat på lokalt.

Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna för läkarutbildningen idag?

– Vi utbildar för en långsiktig karriär som ska som vara i 30–40 år framåt. Vi måste tänkta igenom vilken typ av kompetens framtidens läkare behöver. Det vi vet är viktigt idag, och som kommer att bli ännu viktigare framöver, är vetenskaplig förmåga och professionellt förhållningssätt. Vi behöver även betona vikten av ansvar för den egna kompetensutvecklingen.

Om fakultetens medaljer

Medicinska fakultetens medaljer har delats ut sedan 1956. Den kände silversmeden, Wiwen Nilsson, verksam i Lund, medverkade i framtagandet av medaljen. Förebild för medaljen var Medicinska fakultetens gamla stålsigill och tanken var att bevara dess ålderdomliga karaktär. På medaljen syns en mansfigur, ett lejon och den latinska texten DEVS CREAVIT MEDICUM (Gud skapade läkaren) samt i kanten SIGILLUM FACUTATIS MEDICAE (Medicinska fakultetens sigill).

Läs mer om fakultetens medaljer