Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny studie: Coronas inverkan på fysisk aktivitet

Forskargruppen Fysioterapi har startat en ny studie om fysisk aktivitet, livssituation och fysisk och mental hälsa i samband med restriktionerna på grund av covid-19.

Att både den fysiska och den mentala hälsan påverkats hos många under pandemin tror nog de flesta men på vilket sätt och i vilken utsträckning är viktigt att belysa, säger Eva Ekvall Hansson, huvudansvarig för projektet.

Coronapandemin har inneburit en gigantisk omställning för hela. världen. De restriktioner som rekommenderas i Sverige omfattar bland annat fysisk distansering, vilket i praktiken innebär att många personer begränsar sitt umgänge, arbetar mer hemifrån och ändrar rutiner för både vardagsaktiviteter och arbetsrelaterade aktiviteter. På vilket sätt rutiner ändras och hur dessa förändringar upplevs är okänt, likaså hur individer uppfattar sitt hälsotillstånd och sin arbetsförmåga under en period av restriktioner. Kunskap kring detta kommer att vara viktig för att planera insatser för att förebygga ohälsa i efterförloppet av pandemin och för att kunna förebygga ohälsa och stimulera till fysisk aktivitet vid den väntade andra och tredje vågen av pandemin samt vid framtida pandemier.

– Fysisk aktivitet är en av de enskilt viktigaste faktorerna för en god hälsa genom hela livet, vi tror att många ändrat sina vanor när det gäller träning och fysisk aktivitet under pandemin. Några tränar kanske mer, andra mindre, några kanske tränar på ett annat sätt. Detta är viktigt att belysa inför kommande pandemier, säger Eva Ekvall Hansson.

I studien får deltagarna fylla i en digital enkät, som innehåller frågor om fysisk aktivitet, livssituation och fysisk och mental hälsa. Enkäten fylls i helt anonymt och tar cirka 10 minuter att fylla i. 

Medarbetare i projektet är Catharina Sjödahl Hammarlund, Christina Brogårdh, Frida Eek, Anita Wisén, Kjerstin Stigmar och Anna Trulsson Schouenborg.

info om och anmälan till studien.