Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kraften i att nätverka inom life science

Öresundsbron
Bildkälla: Mostphotos

Den 4 november finns möjlighet för forskare vid Lunds universitet att kostnadsfritt medverka vid årsmötet för Medicon Valley Alliance. Petter Hartman, VD, berättar här mer om vinsterna för såväl samhället som den enskilda forskaren när life science-nätverken stärks och samarbeten frodas över nationsgränserna.

Det sägs att människan bygger för många murar och inte tillräckligt många broar. Men Öresundsbron byggdes i alla fall, och är idag en viktig förutsättning för nya samarbeten mellan forskare, entreprenörer och kliniker i Danmark och Sverige. Brobygget blev också startskottet för Medicon Valley Alliance, MVA som arbetar för att stärka nätverken och stimulera samarbetet över sundet med utgångspunkt inom life science-sektorn. Organisationen startade tre år innan de första bilarna rullade över Öresundsbron och idag tar Petter Hartman, vd för Medicon Valley Alliance, emot på kontoret i Örestad.

– Syftet på den tiden var att undersöka hur man skulle få största möjliga utbyte av att landsändarna nu kopplades samman med bron. Det blev naturligt att börja med life science-sektorn, berättar Petter Hartman.

Med sina 250 medlemmar utgör MVA en unik samlingsplats för personer från akademi, klinik och den privata sektorn. Målet är att rikta fokus mot gemensamma möjligheter och angelägna ämnen för sektorns utveckling.

– Dels handlar det om att visa beslutsfattare i länderna hur våra nationella ekonomier tjänar på samarbetet, dels att visa på hur samarbetet kommer medborgarna till nytta. Genom att förena våra resurser blir vi mer attraktiva internationellt sätt, förklarar Petter Hartman.

Han nämner som exempel att om man lägger samman patientpopulationen i regionen – och där till hörande biobanker och patientregister – når man en volym som blir intressant ur ett internationellt perspektiv, inte minst när det gäller att få företag att förlägga kliniska prövningar hit. 

Hur står sig regionen jämfört med andra liknande life science-kluster?

– Generellt sätt bra. Vi är ett av de starkare i Europa och inom vissa forskningsområden har vi en mycket stark position. Men vi behöver upp något hack till för att komma upp i toppen när det gäller den akademiska excellensen. Om vi inte vågar prata om det och vad som krävs för att förbättras finns risk att vi hamnar på efterkälken. Det påverkar den fortsatta investeringen i forskningsmiljöerna, så det här är angelägna frågor.

Petter Hartman tar upp att det egentligen finns en stor enighet i regionen om vilken riktning man vill gå, men att bristen på resurser och intresse från den nationella nivån i Sverige och Danmark är en bromskloss.

– Det gränsregionala samarbetet för att hitta lösningar på våra gemensamma utmaningar kommer bara att bli ännu viktigare ur ett nationellt perspektiv, både för Sverige och Danmark. En stor del av de forskningsmedel som finns tar inte höjd för den tradition av samarbete över nationsgränserna som finns här vilket hämmar innovationskraften i regionen. Här behöver vi vara tydliga och visa hur svensk forskning stärks om vi samarbetar över gränserna.

Årsmötet: kostnadsfritt för LU-anställda

Den 4 november anordnas Medicon Valley Alliances årsmöte. Petter Hartman lyfter fram möjligheten för den enskilda forskaren att ta del av de goda nätverksmöjligheter arenan inbjuder till och att vara med och diskutera de utmaningar och möjligheter life science-sektorn står inför. Och nätverka gör man allra bäst ansikte mot ansikte.

– Den svenska och danska näringslivsministern kommer att tala om ländernas nationella agendor inom life science. Vi lyfter fram goda exempel på hur man kan få utväxling på sina idéer som forskare och hur man kan växa som bolag. Förutom goda nätverksmöjligheter, bjuds på spännande presentationer från både investerare, politiker och bolag ”som gjort resan”, säger Petter Hartman.

Som forskare vid Lunds universitet är medverkan kostnadsfri, då universitetet är en av medlemmarna i Medicon Valley Alliance.

–Vi vet att internationella samarbeten ökar möjligheten att få publicering i högt rankade tidskrifter. Varför inte börja undersöka möjligheterna till sådana samarbeten på andra sidan sundet? säger Petter Hartman.

Läs mer om årsmötet och hur du kan anmäla dig via den här länken http://mva.org/event/mva-annual-meeting-2019/

Tove Smeds

Peter Hartman
”Sverige har starka innovationsmiljöer och en kommersialiseringstradition, i Danmark finns stora läkemedelsdrakar och kapitalstarka privata fonder. Sammantaget skapas dynamik som gör oss mer konkurrenskraftiga”, säger Petter Hartman, vd för MVA.

Tematiska nätverk

Ett sätt som Medicon Valley Alliance arbetar för att skapa arenor som stärker forskningen inom regionen är genom tematiska nätverk. Det finns bland annat nätverk inom cancer, ett inom medicinteknik, ett som fokuserar på kommersialisering av forskning och ett inom microbiomrelaterad forskning och utveckling. Därtill driver MVA ett antal gränsregionala projekt. Ett exempel är det reproduktionsmedicinska samarbetet ReproUnion, som fått mycket uppmärksamhet internationellt.

– Förutom att ge tillfällen till att knyta kontakter och befrukta samarbeten, så blir nätverken ett sätt för oss att visa upp de kompetenser som finns i regionen. Det i sin tur är attraktivt för investerarare och bidrar till att locka internationella forskare att söka sig hit, säger Petter Hartman.

– Framöver vill vi arbeta för ännu fler samarbetsprojekt utifrån våra akademiska styrkepositioner. Det finns många spännande forskningsområden, som diabetes, neurologi, cancer – det viktiga för oss blir att se var vi kan göra största möjliga nytta.