Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kinesiskt pris för framstående forskning

Stort grattis till Cheng Luan, forskningsingenjör från Kina och postdok i forskargruppen Diabetes – Öcellspatofysiologi, som prisas av den kinesiska regeringen för sin framstående forskning.

Cheng Luan. Foto.
"Ett av de största ögonblicken i mitt liv" säger Cheng Luan om utmärkelsen. Bild: Tove Gilvad

– Jag glömmer aldrig telefonsamtalet från den kinesiska ambassaden i Sverige när de meddelade att jag fått priset. Det är ett av de största ögonblicken i mitt liv. Att få det innebär att min forskning och mina vetenskapliga prestationer bedöms vara framstående av den kinesiska regeringen. Jag känner mig stolt och hedrad över priset och jag är oändligt tacksam mot min handledare professor Erik Renström och min bihandledare docent Enming Zhang för deras outsinliga uppmuntran, hjälp, stöd och vägledning under min resa som forskarstuderande. Jag skulle aldrig fått det utan dem. Jag vill också tacka Lunds universitet som gett mig en fantastisk plattform att utveckla mig själv på.

Vad forskar du om?
– Jag forskar om hur jonkanaler kan påverka hur insulinproducerande betaceller åldras eller förlorar sitt normala sätt att fungera så att risken för typ 2-diabetes ökar. Jag är speciellt intresserad av kanaler för kalciumjoner. De består av många olika delar, eller subenheter, som man inte vet idag vad de har för verkan. Min forskning visar på tidigare helt okänd betydelse för att reglera hur gener uttrycks i betacellen.

Vad har du för framtida mål?
– Just nu är jag postdok i samma forskargrupp som där jag doktorerade och arbetar med många intressanta projekt. Jag har också ett eget projekt med väldigt lovande data. Jag planerar att fortsätta min akademiska karriär inom diabetesforskningen och hoppas att jag kan gå vidare och hitta en egen nish i framtiden. 
 

Om priset

Över en halv miljon kineser lämnar varje år Kina för att studera utomlands. 500 av dem får varje år pris från den kinesiska regeringen och det här är det finaste priset man kan få som doktorand. Mottagarna av utmärkelsen tilldelas cirka 50 000 kronor (6000 dollar) och ett certifikat.

Läs mer om priset på Wikipedias webbplats