Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Keivan Javanshiri vann årets deltävling i Forskar Grand Prix

Bild på Keivan Javanshiri
Keivan Javanshiri är en van publik talare. Han har presenterat sin forskning på flera bibliotek runt om i Skåne, för olika föreningar och NMT-dagarna vid Lunds universitet. ”Coachningen genom Forskar Grand Prix har gjort mig mycket säkrare”, säger han.

Med sin presentation om Alzheimers sjukdom vann Keivan Javanshiri, doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund och AT-läkare på Skånes universitetssjukhus, årets deltävling i Forskar Grand Prix. Det är en tävling där Lundaforskare tävlar om vem som kan göra den mest begripliga, inspirerande och intressantaste presentationen av sin forskning - på endast fyra minuter. Han kommer nu att representera Lunds universitet i den nationella tävlingen 26 november i Stockholm.

Keivan Javanshiri tävlade tillsammans med fyra andra forskare på Helsingborgs stadsteater inför en publik bestående av cirka 100 gymnasielever och allmänhet. Deras presentationer bedömdes av en jury som gav feedback på forskarnas kommunikativa förmåga, scennärvaro och vetenskapliga relevans.

 – Det var jättekul. Den personliga coachningen gav mig mycket, att få gå igenom min presentation och få feedback. Även genrepet, där alla forskare träffades var bra eftersom vi kunde hjälpa varandra, säger Keivan Javanshiri

Publiken utgjordes till största del av gymnasieungdomar.

 – Tävlingen blir ett sätt att locka ungdomar att bli intresserade av forskning. Det var bra att kunna sammanfatta vad jag gör så att de kan förstå Alzheimers sjukdom bättre. Att vara med blir också ett sätt att nå ut till fler och sprida forskningen till samhället.

Helsingborgs Dagblad var på plats och filmade Keivan Javanshiris vinnande presentation.

 – Det blev en enorm spridning av forskningen. Det känns roligt. Jag hade inte förväntat mig det när jag ansökte om att vara med.

Tre anledningar att vara med i Forskar Grand Prix enligt Keivan Javanshiri:

  • Du får träna på att presentera din forskning för en stor publik
  • Det är ett tillfälle att sprida din forskning till en yngre målgrupp
  • Du får coachning i presentationsteknik och scennärvaro

Om Forskar Grand Prix och finalen
Forskar Grand Prix är en nationell tävling där forskare från lärosäten i Sverige presenterar sin forskning i ett populärvetenskapligt format. 
Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Den 26 november 2019 kommer sex finalister, tillsammans med tävlande från den öppna ansökan, tävla om vem som är bäst i Sverige på att presentera sin forskning på 4 minuter. Finalen går av stapeln på Nalen i Stockholm

Läs mer om Forskar Grand Prix på tävlingens hemsida

Noomi Egan