Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Keivan Javanshiri mästare i att presentera forskning

Begripligt, spännande och på max 4 minuter. Doktoranden Keivan Javanshiri vid Lunds universitet är bäst i Sverige på att kommunicera om sin forskning.

Keivan Javanshiri från Lunds universitet vid ceremonin där han tar emot priset Forskar Grand Prix 2019.
Keivan Javanshiri från Lunds universitet vid prisceremonin för Forskar Grand Prix 2019.

Keivan Javanshiri, verksam på neuropatologen vid Lunds universitet, vann den 26 november den nationella finalen av Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm.

– Jag tror jag vann för att det är ett populärt ämne som är lätt att ta till sig. Och kanske tack vare mina fikusväxter, berättade Keivan Javanshiri för Vetenskap & Allmänhet strax efter vinsten.

Keivan Javanshiris forskning handlar om vad som orsakar demens och hur vi kan förebygga det. Två fikusväxter fick symbolisera hjärnor. Med dessa åskådliggjordes hur han i sin forskning tar prover från avlidna demenspatienters hjärnor. Och hur han därefter på olika sätt undersöker vilka faktorer som kan vara bidragande till demensen. 

Läs mer om Forskar Grand Prix och Keivan Javanshiris vinst på Forskarfredags webbplats

Källa text/bild: Vetenskap & Allmänhet