Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dermatolog skrev bästa avhandlingen 2019

Karim Saleh skrev bästa avhandlingen vid Medicinska fakulteten 2019. Foto: Caroline Jacobsen
Karim Saleh belönas med Anna-Greta Crafoords pris för bästa avhandlingsarbete 2019. Karim forskar vid IKVL, Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund. Foto: Caroline Jacobsen

Inom hudkirurgi är risken för postoperativa sårinfektioner mellan 5-10 procent och i Sverige uppskattas sårinfektioner efter operationer kosta samhället hundratals miljoner kronor årligen. Infektionerna leder dessutom till mycket lidande för den drabbade patienten. Karim Saleh, specialistläkare på hudkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund, har forskat på postoperativa sårinfektioner i flera år. I fjol disputerade han med arbetet ”Surgical Site Infections in Dermatologic Surgery – Clinical, diagnostic, and pathogenic aspects”. Nu belönas hans avhandlingsarbete med Anna-Greta Crafoords pris för bästa avhandling vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet 2019.

Hur känns det att få Anna-Greta Crafoords pris för bästa avhandling?

Otroligt hedrad. Priset instiftades ju för snart 40 år sedan och tidigare pristagare är väl kända namn inom området medicin. Det är dessutom roligt att min avhandling blir den första dermatologiska avhandlingen som uppmärksammas på det här sättet, säger Karim Saleh.

Min förhoppning är att resultaten i avhandlingsarbetet kan ge oss kliniker en utökad förståelse för uppkomsten av postoperativa sårinfektioner, så vi i framtiden kan förbättra diagnostiken och utveckla nya metoder som kan förebygga postoperativa sårinfektioner. Det skulle innebära att resultaten kommer patienterna till nytta.

Vad tycker du själv är mest intressant i ditt avhandlingsarbete?

Svårt att välja ut något då jag tycker allt är intressant. Men i så fall väljer jag hur viktigt det är att ha en bra balans av bakterier i sitt operationssår och att förstå att sår under och efter en operation är långt ifrån sterila. I såren finns en förekomst av olika halter av mikrober, och infektionen är ett komplext samspel mellan dessa och patientens eget infektionsförsvar. När vi får en icke-balans så brister försvaret och vi får en okontrollerad infektion.

Intressant är även en biomarkör (IL-1ß) som vi fann i sårvätskor och som verkade korrelera till ett infekterat sår. Kanske kan vi mäta den markören i sår i framtiden tidigt i förloppet för att förutse om ett sår blir infekterat eller ej.

Professor Artur Schmidtchen har varit Karim Salehs huvudhandledare under doktorandtiden och Andreas Sonesson, överläkare vid SUS, har varit bi-handledare.

Karim har under hela doktorandtiden visat ett stort driv och en självständighet i sin forskning. All forskning som bidrar till att minska problematiken kring sårinfektioner är synnerligen angelägen, speciellt i tider av ökande antibiotikaresistens, säger Artur Schmidtchen.

Text: Olle Dahlbäck