Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

COVID Symptom Study Sverige ska bidra till att upptäcka klusterutbrott

Hand som håller mobiltelefon med appen COVID Symptom Study. Foto
Genom att lägga en minut om dagen på att rapportera hur du mår i appen bidrar du till att kartlägga smittspridningen i Sverige.

Det är sannolikt att en eventuell ökad spridning av covid-19 i Sverige under hösten 2020 kommer att ske i form av klusterutbrott. Därför satsar COVID Symptom Study Sverige nu på att kunna urskilja mindre geografiska områden där smittan verkar öka snabbt.

Hittills har COVID Symptom Study Sverige publicerat analyser baserade på de två första siffrorna i studiedeltagarnas postnummer. Från och med den 5 september kommer ZOE Global Ltd att dela studiedeltagarnas fullständiga postnummer med COVID Symptom Study Sverige så att Lunds universitet och Uppsala universitet kan göra mer detaljerade geografiska indelningar och analyser. Detta gäller postnummerområden med fler än 200 invånare. Man kommer fortsatt att endast publicera resultat på gruppnivå och endast för områden med fler än 200 deltagare.

– Vi ser mycket fram emot att kunna studera smittspridningen på en mer högupplöst nivå i de områden där vi har tillräckligt med deltagare. Flera sjukvårdsregioner i Sverige vill också kunna använda resultat från COVID Symptom Study Sverige som del av underlaget för att kunna planera tidiga och riktade insatser mot ökad smittspridning, säger Tove Fall, professor vid Uppsala universitet och ledande forskare i COVID Symptom Study Sverige.
– Förutom mer detaljerade data är det bästa sättet att öka precisionen i våra analyser att fler deltar i studien och att de som redan deltar fortsätter rapportera dagligen.


Läs mer om detta på studiens webbplats