Annons: Personer i Skåne med migrän sökes till studie med egenbehandling i hemmet

Syfte: Studera om RhinoChill, en kylanordning som i dag används för att kyla ned vid stroke och hjärtstopp, också kan användas i hemmiljö för att lindra smärta och andra migränsymtom.

Kvinna som tar värktabletter för att lindra en migränattack.
Bildkälla: Mostphotos

Nedkylning som behandling av migrän

Tidigare studier genomförda på sjukhus har visat att nedkylning via näsans slemhinnor kan fungera som behandling mot migränbesvär. Forskarna vill nu undersöka om behandlingsmetoden även fungerar enkelt i hemmet för den som har migrän. Under studiens gång använder deltagaren RhinoChill på egen hand i det egna hemmet. Den egna patientupplevelsen är fokus för studiens utvärdering.

Vem kan vara med i studien?

• Personer med migrän – med eller utan aura
  • Boende i Skåne eller personer som har möjlighet att ta sig till Lund för möten, träning och information om hur RhinoChill fungerar
  • Observera: Är du kvinna och i fertil ålder behöver du använda en pålitlig preventivmedelsmetod och får inte vara gravid när du går med i studien. Om du ändå skulle bli gravid under studiens gång avbryts din medverkan omgående. Detta eftersom kylvätskan som används i RhinoChill kan ha inverkan på barnets födelsevikt.

För att delta i studien behöver du vid ett tillfälle ta dig till Braincools lokaler i Lund för att få information om studien och hur RhinoChill fungerar. Under studiens andra fas får du ett hembesök med leverans av RhinoChill-enheten, instruktioner och praktisk träning. Efter studiens slut hämtas RhinoChill-enheten hemma hos dig av personal från Braincool. Av praktiska skäl kan du bara delta i studien om du bor inom 30–45 minuters bilfärd från Lund.

Var kommer studien genomföras?

• Med möten vid några tillfällen i Lund och framför allt i deltagarens hemmiljö.

När kommer studien att genomföras?

• Du som blir inkluderad i studien får prova RhinoChill för egenbehandling i hemmet så snart som möjligt. Varje deltagare får instruktioner och möjlighet till stöd och hjälp via studiens supportgrupp.

För att delta eller veta mer om denna studie, kontakta Moa Wolff, distriktsläkare och medicine doktor, Lunds universitet, 0703‑48 74 54, moa [dot] wolff [at] med [dot] lu [dot] se

Forskarna i denna studie är aktiva vid Centrum för primärvårdsforskning (CPF) och institutionen för kliniska vetenskaper Malmö, Lunds universitets medicinska fakultet.

Studien är ett samarbete med medicinteknikföretaget Braincool AB.

Vill du veta mer om studien?