Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alexandru Schiopu får Prins Daniels forskningsanslag

Alexandru Schiopu, docent i kardiologi vid Lunds universitet och specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus, får Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare. Anslaget, som delas ut av Hjärt-Lungfonden och är på 6 miljoner kronor, gör det möjligt för Alexandru Schiopu och hans kollegor att utveckla en ny behandling som dämpar inflammationen och minskar skadan i hjärtat efter en hjärtinfarkt och som på sikt kan bidra till att färre hjärtinfarktpatienter utvecklar hjärtsvikt och dör.

Porträtt Alexandru Schiopu. Foto.
Alexandru Schiopu, docent i kardiologi vid Lunds universitet och överläkare i internmedicin på Skånes universitetssjukhus.

Vid en hjärtinfarkt brister ett plack i ett av hjärtats kranskärl och en blodpropp i kärlet leder till syrebrist, hjärtmuskelskada och inflammation. För några år sedan upptäckte Alexandru Schiopus forskargrupp att proteinet kalprotektin spelar en viktig roll i hjärtinflammationen efter en hjärtinfarkt.

Med hjälp av en nyutvecklad molekyl som hämmar kalprotektinets funktion har forskarna i prekliniska experiment lyckats minska inflammationen och den påföljande hjärtmuskelskadan, vilket har lett till betydande förbättring av hjärtfunktionen efter en infarkt.

Ny forskning kan minska risken för hjärtsvikt och död efter hjärtinfarkt

De svenska forskarnas resultat lyftes förra året fram som ett av årets stora genombrott i ansedda European Heart Journal. Nu undersöker forskarna möjligheten att bredda användningsområdet till andra tillstånd som orsakar inflammation i hjärtat och på sikt utveckla en ny behandling.

– Anslaget ger mig och min forskargrupp möjlighet att fortsätta vårt arbete, med målsättningen att utveckla ett nytt läkemedel för våra patienter inom tio år. Om vi lyckas kommer vi att kunna behandla hjärtinfarktpatienter när de kommer in på sjukhus, reducera skadan på hjärtat och minska risken för komplikationer och förtida död, säger Alexandru Schiopu.