Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

3 disputationer på 3 veckor

Foto på Shamik Mitra, Rita Cabrita, Göran Jönsson och Adriana Sanna som står bredvid varandra på en restaurang.
Från vänster till höger: Shamik Mitra, Rita Cabrita, Göran Jönsson och Adriana Sanna.

Hallå där Göran Jönsson, professor som forskar på melanom!
På tre veckor har tre av dina doktorander disputerat. Hur känns det?

Adriana Sanna disputerade 20 maj, Shamik Mitra den 26 maj och Rita Cabrita den 10 juni. Hur kommer det sig att det blev tre på nästan samma gång?
– Alla tre blev antagna samtidigt genom ett europeiskt nätverk, MELGEN, som fått Mari Curie-anslag. Mina doktorander var tre av 17 doktorander inom det nätverket. Alla doktorander blev antagna genom en gemensam europeisk process, så de var ovanligt bra doktorander.

Det är ju lite annorlunda att hålla i en disputation i pandemitider. Hur har det gått tycker du?
– Det har varit väldigt speciellt. Det ingick inte i planeringen det skulle ske mitt under en pandemi, men utifrån de förutsättningar vi haft har det gått väldigt bra.
– Vi bestämde oss för att köra allt via Zoom. De enda som var på plats var den interna betygskommittén. Opponenten och den externa betygskommittén medverkade via Zoom. Det gick över förväntan. Det var mellan 60–90 deltagare via Zoom och att vi sände på webben gjorde att flera inom nätverket MELGEN, som annars inte rest hit för en disputation, kunde vara med.
– Det är nog bra att ha den möjligheten även framöver, att kunna koppla upp sig till en disputation på distans.

Är du helt slut nu?
– Jag behöver semester nu. De sista veckorna var intensiva med den mest stressiga perioden var i februari, mars då alla tre skulle skicka in anmälan om disputation.

Har du några doktorander kvar eller är det slut på dem nu?
– Jag har haft totalt fem doktorander, den första disputerade 2012. Nu tänkte jag ta en liten paus.

Läs mer om Göran Jönssons forskning på melanom


Komplettering 15 juni:

3 disputationer på 1 vecka!

I en första version av denna artikel skrev vi att det kunde vara fakultetsrekord med tre disputationer på tre veckor som huvudhandledare. Vi bad er som kände till handledare som haft fler disputationer på samma eller kortare tid att höra av er.

Och nu har vi fått tips att Tomas Leandersson, professor i immunologi, var huvudhandledare till tre doktorander som disputerade samma vecka 1995! Mikael Sigvardsson disputerade 11 maj och Karin Bryder och Eva Källberg disputerade 12 maj.

Läs mer om Tomas Leandersson i en helt ny intervju som gjorts av Agata Garpenlind inför att han ska gå i pension den 1 juli i år.

 

 

Fopo på Göran Jönsson som har en medalj hängande runt halsen.
Efter tredje disputation som handledare på tre veckor tyckte Ingrid Hedenfalk, som var ordförande på alla tre disputationerna, att Göran Jönsson förtjänade en medalj. Foto: Adriana Sanna