Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

2019 års Teggerstipendiater

bild på teggerstipendiaterna 2019
2019 års Teggerstiendiater, från vänster: Gracijela Bozovic, Aida Maddahi och Ute Krüger tillsammans med stiftelsens ledamot John Tegger.

2019 års Teggerstipendium går till tre forskare inom områdena migrän, lungcancer och bröstcancer.

Varje november i 26 år har Tegger Stiftelsen delat ut stipendium till forskare inom medicin och folkhälsa. De tre forskarna som i år får dela på sammanlagt 1,1 miljoner kronor är:

Aida Maddahi får 500.000:- för ett års forskning på Rigshospitalet Glostrup, Köpenhamn.

Målet med hennes forskningsprojekt är att förstå hormonella påverkan hos kvinnliga migränpatienter och hoppas att hitta en ny metod och läkemedel för att behandla miljoner kvinnor med menstruationsmigrän.

Gracijela Bozovic får 300.000:- för 6 månaders forskning vid Harvard Medical School, Boston USA. Projektet är en del i ett större forskningssamarbete där bilddiagnostiska fynd sammanvägas med biomarkörer hos patienter med olika typer av lungcancer för att kopplas till morfologi, stadieindelning och kliniskt utfall. Förhoppningen är att arbetet ska leda fram till information som möjliggör en förbättrad individuellt anpassad behandling av lungcancer.

Ute Krüger får 300.000:- för 6 månaders forskning på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg och på SUS i Lund. Målet med  är att fortsätta arbetet som Tegger Stiftelsen 2017 gav ett stipendium till: förekomst och subtypering av tumörinfiltrerande lymfocyter vid primär bröstcancer. Förhoppningen är att ökad kunskap om tumörbiologi och riskfaktorer ska ge ökad kunskap både om förebyggande åtgärder och om behandling.

Länk till Tegger Stiftelsen

Katrin Ståhl